Норвегия

Полезна информация за Норвегия

Норвегия

Може би всеки, който е посещавал поне веднъж в живота си Норвегия, ще се съгласи, че това е една от най-красивите страни в света. Разположена на западната част на Скандинавския полуостров, в съседство с Финландия, Швеция и Русия, страната е известна със своята божествена природа и приказни ледникови фиорди, студеният климат и изобилието от риба. Благословена с богата история и култура, скандинавската страна днес се нарежда на челно място в класациите за най-висок жизнен стандарт в света.

Несъмнено една от първите ви спирки ще бъде приказната столица Осло. Разположен на великолепния едноимен фиорд, сред красиви зелени гори, градът ще ви очарова с невероятния  микс от типична северняшка архитектура и модерни сгради. Любителите на културните забележителности ще останат очаровани от 50-те музеи от световна класа и изобилието от художествени галерии, на които норвежката столица е домакин. Ако сте решили да опознаете града сами, непременно включете в маршрута си една от най-големите атракции тук – Корабът–музей на викингите, в който ще се докоснете до интересни факти от историята на страната. Именно тук са съхранени двата най-добре запазени в света дървени кораби на викингите, построени през далечния 9 век. Не пропускайте да посетите още Националната галерия, Природо-историческия музей, полярният изследователски кораб Фрам, както и великолепната крепост и замък Акершус, която е разположена на брега на река Акерселва и днес е превърната в музей. А накрая просто отдъхнете в чудния склуптурен парк Вигеланд, заобиколени от безброй скулптурни композиции от бронз, гранит и ковано желязо.

Ако пък искате да се докоснете до спокойствието и красотата на норвежката природа, ви препоръчваме да посетите прочутото планинско градче Лилехамер, което през 1994 г. бе горд домакин на Зимните олимпийски игри. Олимпийското градче се намира на около 180 км от столицата Осло и е толкова очарователно с типичните северняшки дървени сгради, спокойната атмосфера и приказната гледка към езерото Мьоса.