Почивки Литва

Полезна информация за Литва

Литва

Интригуваща и пълна с тайни и загадки, Литва е разположена на източния бряг на Балтийско море, на територия от 65 300 кв.км. Страната е горда със своята богата и пъстра история – в миналото е била империя, простираща границите си от Блатийско до Черно море, но постепенно започва да стестнява територията си. През годините е била често жертва на бомбардировки, опожаряване и разруха, но винаги е успявала да се съвземе и запази своя уникален облик. Извоювала независимостта си от бившия Съветски съюз, на 1 май 2004 г. Литва се присъединява към от общността на ЕС.

Ако сте решили да опознаете страната, най-напред започнете с нейната столица Вилнюс – невероятен град на удивителни контрасти. На около 300 км източно от балтийското крайбрежие,  градът е сгушен в красивата прегръдка на зелени гористи хълмове, там където се вливат реките Нерис и Вилня. Тази приказна столица, богата на разнообразни етнически групи ще ви очарова с интересната си архитектура и невероятни замъци и катедрали, строени през древните векове.

Друго място, което си заслужава да посетите е вторият по големина град в страната – Каунас. Разположен само на 100 км от столицата, според самите литовци, Каунас е най-литовският град в страната. Непременно посетете Стрария град, който е най-интересната част на града. Друга не по-малко интересна дестинация е Клайпеда – приказен пристанищен град, който е най-значимият в Литва. Подарете си романтична разходка и се насладете на чудесните музеи и галерии, а накрая хапнете вкусно в някое уютно ресторантче в града.